Substance Architecture

of

Urban Eyecare & Eyewear

West Des Moines, Iowa

Housed in a mixed-use structure and inserted between two storefronts, this 2000 square foot Optical required a design solution that allowed entry and visibility from both sides of the existing building.

A simple diagram organizes the interior spaces lengthwise into two bays [public + private]. Located between two [public] entry storefronts, an open reception area lined with an illuminated reclaimed wood wall used to display eyewear allows views and daylight directly through the space. Exam rooms, [private] offices, and adjacent support spaces are separated by a folding white gallery wall. Custom steel and wood millwork, on axis with the entry, rigorously follow the module of the support spaces and the 250 custom reclaimed wood display shelves.

awards

Merit Award - Excellence in Design, 2017
AIA Iowa

publications

Iowa Architect, Winter 2018
Iowa Architect, Spring 2017

© 2017 substance architecture. All rights reserved.